Emotionally Focused Therapy

Niet jij, niet de ander, zelfs niet jullie

De relatietherapie begint met een gesprek tussen jullie en mij. Daarin kunnen jullie precies vertellen waarom jullie bij me komen.

Ik concentreer ons in dat eerste gesprek op een aantal zaken. Jullie vraag natuurlijk, maar ik wil bijvoorbeeld ook graag zien hoe jullie samen zijn, hoe een typische ruzie er tussen jullie uit ziet. Ik ga ook vragen of jullie wel écht in relatietherapie willen, want ik begin niks als iemand niet gemotiveerd is.

En als laatste ga ik jullie op het hart drukken dat niet de één, noch de ander ‘de vijand’ is, zelfs jullie samen niet. Jullie interactie is jullie vijand.

Ieder apart

Misschien zijn er wel zaken die je moeilijk in elkaars bijzijn vertelt, misschien kunnen jullie openhartiger spreken ook over de verwachtingen van de behandeling. In deze sessies nemen wij uitgebreid de tijd voor ieder van jullie. Om er achter te komen hoe dat nu allemaal precies voelt, die vaste patronen en verwijdering tussen jullie.

Je merkt het

De therapie die ik geef is gebaseerd op EFT. Deze afkorting staat voor Emotionally Focused Couple Therapy. Dat is een wetenschappelijk bewezen effectieve methodiek, ontwikkeld door Sue Johnson om geliefden te leren zich weer veilig en verbonden bij elkaar te voelen. Met EFT komt zeventig procent van de relaties weer goed.

EFT is gericht op inzicht en ervaring. Je komt dingen te weten over jezelf, de ander en jullie relatie. Je leert beleven hoe de ander het beleeft. Op die manier weet je het niet alleen, maar begrijp je het ook.

Ik laat jullie ervaren wat het patroon is en wat de onderliggende emoties zijn. Ik zal op dit moment in de behandeling ook onderdelen uit de sessies apart van elkaar gebruiken om momenten te benoemen. Maar ik zal jullie vooral uitdagen het zelf aan elkaar te vertellen, niet via mij.

Emotionele verdieping

Na verloop van tijd vliegen jullie elkaar niet meer om de haverklap in de haren, en kunnen in gesprekken al goed tot elkaar komen.

Je ziet vaak in een relatie dat één zich meer terugtrekt dan de ander. Diegene zal ik op dit punt benaderen om de meest kwetsbare emoties op te zoeken. Met zijn vieren bespreken we die, en de gevoelens en verlangens die daarbij horen. Dat doe ik uiteindelijk voor jullie allebei, en jullie samen.

Ik ga dan ook aan de slag met de verwondingen van jullie relatie zelf. Wat hebben jullie elkaar aangedaan, wat waren jullie verwachtingen, wat was jullie liefde? We verkennen het en werken het allemaal door.

Afronden

Uiteindelijk kijken we terug naar jullie oorspronkelijke vragen. Je zult merken dat het leeuwendeel weg is en dat de rest vrij oppervlakkig blijkt en makkelijk te regelen.

Vragen over je relatie?

Kijk dan even op het gratis forum over relatietherapie van Therapie NU! In dit forum kun je anoniem en gratis al je vragen stellen aan ervaren relatietherapeuten uit het hele land, waaronder ik zelf.

Contact met psychologen Het Gooi

Wil je vrijblijvend advies en antwoord op je vragen? Bel dan met ons secretariaat. De telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie en kunnen jou goed helpen. Je krijgt persoonlijk en passend advies, zo vind je snel de juiste hulp bij jouw hulpvraag. Vaak zijn er geen wachtlijsten en kunnen wij gelijk een afspraak voor je inplannen. Bel ons op 085-4014720.